Designtips för trädgården

Designtips för trädgården

De allra flesta som bor i hus har ofta en trädgård. Den kan dock vara rätt liten, men det finns även hus som kommer med en stor tom gräsmatta. Där har du då möjlighet att skapa en riktig drömträdgård. Full med blommor, kanske lite grönsaker, en trevlig sittplats och mycket mer. Men för många som inte pysslat ute i trädgården tidigare kan det kännas svårt att veta var du ska börja någonstans när du ska planera din drömträdgård. Här kommer därför några enkla tips som kan hjälpa dig att komma igång.

Fixa själv eller anlita expert?

Det allra första du måste göra är att tänka efter om du vill fixa trädgården själv eller anlita någon till att designa den. Det finns en hel del du kan göra själv så länge du har rätt trädgårdsredskap och vet hur de används. Om du har en stor trädgård och ska förvandla den till något helt annat kan det innebära en del större jobb, där du behöver stora maskiner för att gräva och liknande. Då kan det vara bäst att anlita någon annan till detta.

Välj gärna ett tema

Precis som när du inreder ett rum finns det inredningsknep som kan hjälpa dig med trädgården. Varför inte börja tänka på om du vill ha ett visst tema i din trädgård? Du kan jämföra det med att välja en inredningsstil. Temat kommer göra det lättare att planera och sedan sköta om din trädgård. Det finns flera knep och alternativ på vad du kan göra med din trädgård.

Bästa tipsen

1. Oavsett om du designar efter en viss stil eller tema är det viktigt att du tänker på din tomts naturliga förutsättningar. För att du ska få ett så bra resultat som möjligt bör du alltid jämka önskemålen med de verkliga förutsättningarna.

2. Fundera över vad du och din familj har för behov. Vad ska trädgården användas till? Vill du odla bär, frukt och grönsaker? Eller ska trädgården endast vara ett ställe att leka och umgås?

3. En tredje viktig sak är att tänka på hur ofta du vill sköta om trädgården samt hur mycket tid du är villig att lägga ner.

4. För en trevlig uteplats kan du lägga ett fint golv där du sedan placerar bord och stolar. Du kan även skapa ett typ av rum med väggar och tak, men endast med tre väggar. På så sätt kommer det fortfarande kännas som man sitter i trädgården.

5. En snygg entré kommer göra mycket för din trädgårds helhetsintryck. Det är dessutom området som kommer passeras varje dag. Planera den därför noga.

6. Sista tipset är att du tar en titt på din ekonomi. Vad har du råd med att göra i din trädgård?

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar