Jobba med design

Jobba med design

Att vara kreativ och ta fram olika typer av designs är något som känns lockande för många. Fördelen med att jobba med design är att det är ett väldigt brett område. Du kan jobba med allt ifrån att ta fram webbsidor till att ta fram tryck till inredningsprodukter. I det här inlägget kommer du att få några exempel på hur du kan jobba med design på olika sätt.

Inredningsdesigner

Eftersom att denna sida till stora delar handlar om inredningkändes det passande att vi börjar med att berätta kort om hur du kan jobba med att designa inredning. En inredningsdesigner är precis vad det låter som, en person som jobbar med att formge inredning. För att jobba som inredningsdesigner behöver du ha en utbildning. Annars kan det vara väldigt svårt att få jobb. Om du har ditt gymnasieval framför dig kan du få bra grundläggande utbildning om du läser det estetiska programmet med inriktning bild och formgivning. Andra exempel på bra gymnasieprogram är hantverk och textil design beroende på vad du vill arbeta med senare. Efter gymnasiet kan du läsa på konstfack för att få utbildning som inredningsdesigner.

Grafisk designer

En annan typ av designer är en grafisk designer. En grafisk designer jobbar oftast på en reklambyrå eller en webbyrå, till exempel på Klingit vilket är en designbyrå som både finns i Göteborg och i Stockholm. En grafisk designer jobbar med att formge digitala lösningar. Det kan vara allt från hemsidor till grafiska profiler som företag använder i marknadsföringssyfte. För att bli grafisk designer behöver du ha en utbildning. En del företag kräver att du har högskoleutbildning inom grafisk formgivning.

Kläddesigner

En annan sorts designer är kläddesigner. En kläddesigner jobbar med att ta fram kläder inför kommande kollektioner. En del kläddesigners jobbar för stora modehus och företag. Men det är också vanligt att man är egenföretagare. En del är självlärda. Men det kan vara bra att ha en utbildning bakom sig. Det kan du få på gymnasiet om du väljer programmet med inriktning hantverk. Det finns även utbildningar på yrkeshögskolan och kurser på folkhögskola om du vill utbilda dig till kläddesigner i vuxen ålder.

Inga kommentarer

Lägg till din kommentar